ОСОБЛИВОСТІ ПЕРЕБІГУ COVID-19 У ХВОРИХ НА ХРОНІЧНІ ГЕПАТИТИ В І С - Андрейчин, М. А.; Копча, В. С. (Інфекційні хвороби, 2023)
Коронавірусна хвороба 2019 (COVID-19) поширилася по всьому світу. Оскільки у пацієнтів з COVID-19 ураження печінки зазвичай має змішаний генез, особливості перебігу коронавірусної хвороби при фонових хронічних гепатитах B (ХГВ) і С (ХГС) остаточно не з’ясовані. У цьому огляді наведено відомості про порівняння демографічної характеристики, результатів фізикальних і лабораторних обстежень, у т. ч. госпітальної летальності хворих на COVID-19 із супутніми ХГВ і ХГС та без цих коморбідних захворювань. Для вивчення факторів ризику тяжкості захворювання та летальності були використані одно- та багатозмінні логістичні та регресійні моделі Кокса. У більшості хворих на ХГВ COVID-19 перебігав тяжко. Крім традиційних печінкових проб (рівні аланінамінотрансферази – АлАТ, аспартатамінотрансферази – АсАТ, лужної фосфатази – ЛФ, загального білірубіну), дослідники вивчали такі фактори, як активність лактатдегідрогенази – ЛДГ (≥245 ОД/л, коефіцієнт ризику (HR) = 8,639, 95 % достовірний інтервал (ДІ) = 2,528-29,523, р<0,001) та рівень біомаркера коагуляції крові – D-димеру (≥0,5 мкг/мл, HR = 4,321, 95 % ДІ = 1,443-12,939; р<0,005), зниження показника альбуміну (<35 г/л, HR = 0,131, 95 % ДІ = 0,048-0,361; р<0,001), а також альбуміно-глобуліновий коефіцієнт (<1,5, HR = 0,123, 95 % ДІ = 0,017-0,918; р<0,05). Встановлено, що у хворих на COVID-19 на фоні ХГВ значно вища ймовірність тяжкого перебігу хвороби, а також смерті. ХГС призводить до посилення вірулентності SARS-CoV-2, незалежно від початкових супутніх захворювань, лабораторних показників при госпіталізації чи ураження печінки, спричиненого SARS-CoV-2. Це може бути пов’язано з позапечінковими ефектами ХГС, що призводить до цитокін-опосередкованого запалення та ендотеліальної дисфункції. Таке поєднання захворювань є сильним предиктором внутрішньолікарняної летальності.