ВІСПА МАВП – НОВИЙ ВИКЛИК ЛЮДСТВУ? - Івахів, О.Л.; Качор, В.О.; Вишневська, Н.Ю. (Інфекційні хвороби, 2022)
Розглянуто проблему зоонозної віспи мавп у людей. Згадано історичні дані про недугу, відкриття збудника, змальовано теперішню епідемічну ситуацію. Висвітлено етіологію хвороби, можливі джерела збудника, шляхи його передачі, групи людей, які мають високий ризик захворіти. Описано клінічні прояви віспи мавп у людей, диференційну діагностику, зокрема з натуральною віспою, вітрянкою та везикульозним рикетсіозом. Наведено критерії визначення випадків і діагностики віспи мавп у людей за СDС і ВООЗ, сучасні методи лікування і профілактики недуги, у тому числі й специфічні. Зроблено висновок про можливість подальших епідемічних ускладнень віспи мавп в ендемічних і неендемічних регіонах.