УДОСКОНАЛЕННЯ КОМПЛЕКСНОГО ЛІКУВАННЯ ХВОРИХ НА ЛОКАЛІЗОВАНУ СКЛЕРОДЕРМІЮ, ПОЄДНАНУ З ЛАЙМ-БОРЕЛІОЗОМ - Штокайло, К. Б. (Інфекційні хвороби, 2022)
Мета дослідження – порівняти клінічну ефективність двох схем комплексного лікування хворих на локалізовану склеродермію (ЛС) за наявності у них супутнього Лайм-бореліозу (ЛБ) із використанням бензилпеніциліну натрію або доксицикліну гідрохлориду. Пацієнти і методи. Спостерігали 45 хворих віком від 20 до 64 років із ЛС, поєднаною з ЛБ, у тому числі чоловіків було 11 (24,4 %), жінок – 34 (75,6 %). Пацієнти лікувалися амбулаторно і стаціонарно протягом 2015-2021 рр. у КУТОР «Тернопільський обласний клінічний шкірно-венерологічний диспансер» Контрольну групу склали 25 донорів крові, які за віком і статтю суттєво не відрізнялися від обстежених хворих. Застосували дві схеми комплексного лікування хворих на ЛС, поєднану з ЛБ. Відповідно до цього усіх пацієнтів розподілили на дві групи. У групу 1 увійшли 22 хворих, які отримували лікування тривалістю 21 день: бензилпеніцилін внутрішньом’язово по 1 млн О? Д 6 разів на добу, плаквеніл по 0,2 г 2 рази на день всередину трьома п’ятиденними курсами з триденними проміжками, карсил по 2 таблетки 3 рази на добу, аевіт по 100 тис. ОД 1 раз на добу, 2,5 % розчин тіотриазоліну по 4,0 мл внутрішньом’язово, гель солкосерилу місцево. У пацієнтів групи 2 (23 особи) у зазначеній схемі лікування бензилпеніциліном замінили на прийом доксицикліну гідрохлориду всередину по 100 мг двічі на день. Ефективність застосованих схем комплексного лікування хворих оцінювали на 30-й день після його закінчення. Порівнювали динаміку клінічних проявів недуги, місцевих змін і рівнів цитокінів у сироватках крові пацієнтів: прозапального ІL-6 і протизапального ІL-10. Для оцінки активності вогнищ ЛС використали модифікований локалізований індекс тяжкості шкіри – the modified Localized Skin Severity Index (mLoSSI). Результати. Застосування доксицикліну гідрохлориду замість бензилпеніциліну в комплексному лікуванні хворих на ЛС, асоційовану з ЛБ, сприяло швидшому зникненню загальних і місцевих проявів запалення вогнищ морфеа, що підтверджує зменшення mLoSSi у 2,9 проти 1,5 разу. Доксицикліну гідрохлорид, порівняно з бензилпеніциліном, забезпечив швидше зникнення гарячки та болю голови, суттєвіше зменшення відсотка пацієнтів із втомою/загальною слабкістю, болем і припухлістю суглобів. Апробована схема комплексного лікування з використанням доксицикліну гідрохлориду порівняно з бензилпеніциліном дозволила суттєвіше знизити концентрацію прозапального цитокіну IL-6 у крові пацієнтів – у 2,3 проти 1,1 разу і підвищити вміст протизапального IL-10 – у 2,1 проти 1,1 разу відповідно. Висновки. Доксицикліну гідрохорид доцільно застосовувати замість бензилпеніциліну в комплексному лікуванні хворих на локалізовану склеродермію, асоційовану з Лайм-бореліозом.