ОСОБЛИВОСТІ РЕКОНВАЛЕСЦЕНЦІЇ ПІСЛЯ ГОСТРОГО ШИГЕЛЬОЗУ У ВІЛ-ІНФІКОВАНИХ - Копча, В.С. (Інфекційні хвороби, 2013)
Загальновизнано, що шигельоз - інфекція, яка самолімітується і, як правило, закінчується повним видужанням. Проте особливості перебігу цього захворювання у ВІЛ-інфікованих осіб вивчені недостатньо, зокрема не відома швидкість і повнота звільнення організму від патогенних ентеробактерій. Відомо, що під впливом ВІЛ виснажується субпопуляція клітин СD4, пригнічується їх реакція на антигени та порушуються інші функції. Адже в основі імунодефіциту при ВІЛ-інфекції лежить прогресуюче зменшення кількості СD4-лімфоцитів, що є результатом їх постійного руйнування та недостатнього поповнення з клітин-попередників. Щодня з інфікованих клітин вивільняється 109-1010 вірусних часток і така ж кількість нових клітин підлягає ураженню ВІЛ та гине. Однак протягом тривалого часу клінічних проявів цієї недуги немає [1-3].