РЕАКТОГЕННІСТЬ ВАКЦИН ДИФТЕРІЙНОЇ ГРУПИ В УКРАІНІ НА СУЧАСНОМУ ЕТАПІ - Васильєва, В.А. (Інфекційні хвороби, 2013)
На підставі даних післямаркетингових спостережень охарактеризовано реактогенність вакцинних препаратів дифтерійної групи на сучасному етапі в Україні. Проведено порівняльну характеристику показників післявакцинних реакцій та ускладнень серед вакцин АКДП, АДП, АДП-м, АКДП+гепВ та АКДП+ІПВ, які застосовувались в медичній практиці протягом 2000-2002 рр. Всі випадки після вакцинних ускладнень розділено за клінічними проявами та визначено причини їх виникнення. Вперше представлені дані щодо реактогенності АаКДП вакцини з ацелюлярним кашлюковим компонентом при широкому її застосуванні в Україні протягом 2002 р.