МАГНІТНО РЕЗОНАНСНА ТА КОМП'ЮТЕРНА ТОМОГРАФІЯ ГОЛОВНОГО МОЗКУ ПРИ ГЕРПЕС ВІРУСНИХ ЕНЦЕФАЛІТАХ - Кононенко, В.В.; Робак, О.П.; Рогожин, В.О.; Главацький, О.Я. (Інфекційні хвороби, 2013)
Проаналізовано 112 комп'ютерних і 326 магнітнорезонансних томограм головного й спинного мозку у хворих на енцефаліт і/чи мієліт, спричинених герпесвірусами: вірусом простого герпесу, цитомегаловірусом, вірусом Епштейна-Барр і вірусом оперізувального герпесу. Показано, що магнітно-резонансна (МРТ) має переваги перед комп'ютерною томографією (КТ), особливо в перші дні хвороби; відсутність змін на КТ і МРТ за наявності переконливих клініко-лабораторних й вірусологічних даних не повинна виключати імовірності герпесвірусного ураження ЦНС. Можливі різні варіанти змін речовини мозку та його оболонок: зміни гострого періоду - вогнища запального характеру, в т.ч. з геморагічним компонентом у них, набряк мозку, потовщення оболонок, а також резидуальні зміни -утворення кіст, гідроцефалія, поренцефалія, атрофія речовини мозку, кальцифікати. Описано зміни, характерні для окремих герпесвірусів, при їх потенційній топічній політропності.