СУЧАСНІ АСПЕКТИ ЕПІДЕМІОЛОГІЇ МАРСЕЛЬСЬКОЇ ГАРЯЧКИ - Гафарова, М.Т. (Інфекційні хвороби, 2013)
Марсельська гарячка (синоніми: середземноморська кліщова гарячка, марсельський рикетсіоз, туніська висипнотифозна гарячка, собача хвороба, прищоподібна гарячка) - це природно-осередковий рикетсіоз із групи КПГ, збудником якого є R,conorii резервуаром і переносником збудника - собачий кліщ Rh. sanquineus. Характеризується наявністю типової клінічної тріади: первинного афекту, збільшених болючих регіонарних лімфатичних вузлів і макуло-папульозного висипу [2].