МІКРОБІОЛОГІЧНЕ ОБҐРУНТУВАННЯ СКЛАДУ МАЗІ ДЛЯ ЛІКУВАННЯГНІЙНО-ЗАПАЛЬНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ - Криклива, І.А.; Філімонова, Н.І.; Чуєшов, В.І.; Рубан, О.А.; Лучків, В.І.; Волков, А.О. (Інфекційні хвороби, 2013)
Метою дослідження була розробка комбінованого складу мазі на основі поєднаного використання ксероформу і ністатину. Обґрунтуванням зазначеному було те, що в якості антисептичного засобу до складу лікарської мазі введений ксероформ, що має широкий спектр дії проти грампозитивних і грамнегативних мікроорганізмів. Ксероформ (трибромфенолат вісмуту основний з окисом вісмуту) широко використовується як засіб, що в'яже і підсушує, у практичній медицині і ветеринарії у вигляді присипок, порошків і м'яких лікарських форм [1].