ВПЛИВ ОПІАТІВ НАКЛІТИННУ ЛАНКУ ІМУННОЇ СИСТЕМИ У ХВОРИХ НА ВІРУСНІ ГЕПАТИТИ НАРКОСПОЖИВАЧІВІ КЛІНІЧНО ЗДОРОВИХ ОСІБ - Бондаренко, А.М.; Єгорова, М.В. (Інфекційні хвороби, 2013)
Наведено експериментальні дані впливу різних концентрацій сурогатів опію та морфіну на життєздатність і функціональну активність мононуклеарів периферичної крові хворих на парентеральні вірусні гепатити (ВГ) та здорових людей. Показано імуносупресивний вплив опіатів і високу токсичність сурогатів опію для імуноцитів, а також високу толерантність лімфоцитів наркоспоживачів до цитотоксичної та імуносупресивної дії морфіну.