МІКРОБІОЦЕНОЗ ТОВСТОЇ КИШКИ У ХВОРИХ НА РОЗАЦЕА ТА РОЗАЦЕА В ПОЄДНАННІ З ЛЯМБЛІОЗОМ ТА ДЕМОДЕКОЗОМ - Ковальчук, М.Т.; Климнюк, С.І. (Інфекційні хвороби, 2013)
Вивчено склад мікробіоценозу вмісту товстої кишки у 121 хворого на розацеа та розацеа із супутніми паразитозами – лямбліозом і демодекозом. Показано, що у них частіше виявляється дисбіоз ІІ (52,1 % випадків), ніж І ступеня. Існують певні відмінності у складі мікробіоценозів та колонізаційних рівнях популяцій, які їх формують. Вони стосуються представників родини Enterobacteriaceae, угруповання стафілококів, бактерій роду Enterococcus. Але корелятивних взаємозв’язків між складом мікробіоценозу вмісту товстої кишки та наявністю у хворих розацеа або розацеа в поєднанні із супутнім паразитозом (лямбліозом чи демодекозом) не виявлено.