ДИНАМІКА ПОКАЗНИКІВ ОКСИДАНТНО-АНТИОКСИДАНТНОЇ СИСТЕМИ У ПРОЦЕСІ ЛІКУВАННЯ ХВОРИХ НА ВПЕРШЕ ДІАГНОСТОВАНИЙ ТУБЕРКУЛЬОЗ ЛЕГЕНЬ - Бутов, Д.О. (Інфекційні хвороби, 2013)
Проведено спектрофотометричне дослідження сироватки крові 30 практично здорових донорів та 150 хворих на вперше діагностований туберкульоз легень, виявлені порушення показників оксидантно-антиоксидантної системи при госпіталізації хворих до стаціонару: достовірне підвищення триєнових з’єднань, ліпофусцинових пігментів та достовірне зниження супероксиддисмутази, загальної антиоксидантної активності, глутатіонпероксидази, глутатіонредуктази порівняно з практично здоровими донорами. Встановлено підвищення показників антиоксидантного захисту та зниження показників перекисного окислювання ліпідів після проведеної двохмісячної стандартної антимікобактерійної терапії.