ДИНАМІКА ПРОЗАПАЛЬНИХ ЦИТОКІНІВ У ХВОРИХ НА ТРОПІЧНУ МАЛЯРІЮ - Полукчи, О.К.; Трихліб, В.І.; Кондратюк, В.В.; Павлов, С.Б. (Інфекційні хвороби, 2013)
Показано роль прозапальних цитокінів - фактора некрозу пухлини-альфа та інтерлейкіну 1b у патогенезі тропічної малярії. Встановлено, що розвиток імунної відповіді відбувається за Th1-типом імунної відповіді, тобто активізації клітинної ланки імунітету. Виявлено пряму залежність тяжкості перебігу хвороби від рівня показника ІЛ-Ib.