ОСОБЛИВОСТІ ПЕРЕБІГУ КЛІЩОВОГО ЕНЦЕФАЛІТУ ПРИ РІЗНИХ ШЛЯХАХ ІНФІКУВАННЯ - Андрейчин, М.А.; Морочковський, Р.С. (Інфекційні хвороби, 2013)
Проведено клініко-лабораторне, епідеміологічне та інструментальне (ЕЕГ, АКТ головного мозку) обстеження 186 хворих на кліщовий енцефаліт. Встановлено, що кліщовий енцефаліт реєструвався на Волині у весняно-літній період з одним піком захворюваності у липні-серпні. Частіше зараження відбувалось трансмісивним шляхом. Із виробничою діяльністю захворювання пов'язане у невеликої кількості пацієнтів, але у них перебіг був частіше тяжчим. Виникали переважно гарячкова і менінгеальна форми захворювання. Рідкими були поліомієлітоподібна форма та розвиток прогредієнтного перебігу. Трансмісивне зараження, низький рівень антитіл до вірусу КЕ у РЗК та нРІФ частіше супроводжувались тяжкою формою захворювання. Відмічено кореляцію концентрації IgM, IgG, IgA з шляхом інфікування.