ІМУНОЛОГІЧНІ ЗМІНИ ТА ПРОФІЛЬ ЦИТОКІНІВ У ХВОРИХ НА ВІЛ-ІНФЕКЦІЮ - Піддубна, А.І.; Чемич, М.Д. (Інфекційні хвороби, 2013)
Наведено зміни профілю цитокінів IL-4, IL-10, TNF-α та особливості перебігу захворювання у ВІЛ-інфікованих осіб залежно від рівня імуносупресії. Встановлено, що імунний статус пацієнтів з ВІЛ характеризується недостатністю клітинного компартменту з дисбалансом співвідношення імунокомпетентних клітин та підвищеною продукцією прозапального TNF-α і протизапального IL-10.