ДИНАМІКА ПОКАЗНИКІВ СМЕРТНОСТІ ТА ВІДНОСНИЙ РИЗИК СМЕРТІ ВІД ХВОРОБИ, ЗУМОВЛЕНОЇ ВІЛ, ЗАЛЕЖНО ВІД ГЕОСТАТУСУ В ОДЕСЬКІЙ ОБЛАСТІ (2005-2010 рр.) - Герасименко, Т.В. (Інфекційні хвороби, 2013)
Проведено аналіз динаміки та тенденцій смертності й розрахунок відносного ризику смерті від хвороби, зумовленої ВІЛ, в залежності від геостатусу в Одеській області у 2005-2010 рр. Найвищі рівні смертності виявлені серед міського населення, серед міських чоловіків та у віковій групі 30-39 років. Встановлена тенденція до зростання смертності серед сільського населення, особливо серед сільських жінок, й у віковій групі 50 років та старші, а також у віковій групі 40-49 років у сільській місцевості. Тенденція до зниження рівня смертності встановлена серед міських чоловіків та у віковій групі 25-29 років у міських поселеннях. Виявлено, що проживання у місті є фактором ризику смерті від хвороби, зумовленої ВІЛ, але його вплив з часом зменшується, а для осіб віком 25-29 років майже втратив значення, що може бути наслідком покращення виявлення ВІЛ-інфікованих, охоплення диспансеризацією й АРТ-терапією та дії профілактичних програм серед підлітків і молоді у міських поселеннях.