ГЕТЕРОГЕННІСТЬ ПОПУЛЯЦІЇ AEROCOCCUS VIRIDANS - Кременчуцький, Г.Н.; Вальчук, С.І.; Толстанов, А.К.; Ахмед, Муаммар Киван; Риженко, СА. (Інфекційні хвороби, 2013)
Методами фазово-контрастної й електронної мікроскопії показані морфологічні й ультраструктурні зміни клітин Аегососсиз шібапз, що втратили здатність до окислення лактату та продукування пероксиду водню. У культурах мутантів виявлений підвищений вміст метилгліоксалю. У клітин мутанту різко знижена резистентність до антибіотиків пеніцилінового ряду і значно підвищена стійкість до лізоциму. Реверсія мутантів у початкові форми супроводжується відновленням ультраструктури і всіх біологічних властивостей мікроорганізму. Відсутність активності НАД-незалежної лактатдегідрогенази і накопичення в культурах морфологічних мутантів аерококів метилгліоксалю дозволяє пов'язати ці явища з морфологічною трансформацією аерококів, тому що метилгліоксаль є інгібітором біосинтезу поліамінів і автоінгібітором бактерій. Аеrососсиз viridans - мікроорганізм, виявлений у повітрі житлових приміщень [1], і є представником нормальної мікрофлори людини і тварин; антагоністично активний до ряду груп патогенних бактерій.