ВМІСТ ПОЗИТИВНИХ БІЛКІВ ГОСТРОЇ ФАЗИ В КРОВІ ХВОРИХ НА ГОСТРІ КИШКОВІ ІНФЕКЦІЇ - Карімов, І.З. (Інфекційні хвороби, 2013)
У сироватці крові 98 хворих на гострі кишкові інфекції (ГКІ) різної етіології - сальмонельоз, шигельоз, ГКІ, спричинені умовно-патогенними бактеріями (ГКІ-УПБ), і ГКІ нез'ясованої етіології (ГКІ-НЕ) досліджено вміст С-реактивного білка (СРБ), α1 - антитрипсину (α1-АТ), α1 - кислого глікопротеїну (αІ-КГП), церулоплазміну (ЦП). Встановено, що вміст СРБ, α1-КГП і відношення ЦП/оксидазна активність найзначніше зростають у хворих на сальмонельоз, а α1-АТ ЦП - на шигельоз. Ці показники перевищують норму в період клінічного одужання. Найслабша реакція гострої фази встановлена при ГКІ-УПБ. Моніторинг рівня позитивних білків гострої фази в динаміці ГКІ може бути корисним для діагностичного пошуку, а також прогнозу недуги. Метою дослідження було вивчити динаміку концентрації СРБ, α1-АТ, α1-КГП, ЦП при ГКІ залежно від етіології діареї і тяжкості недуги, а також встановити значення гострофазної відповіді для оцінки стану запальної реакції в організмі. Можливість прогнозу особливостей патологічного процесу в перші дні діареї має принципове значення у зв'язку з необхідністю диференційованого підходу до етіопатогенетичної терапії. Варто врахувати, що на початкових етапах хвороби досить складно диференціювати діареї різної етіології, а виконання бактеріологічних аналізів вимагає як мінімум 3-5 діб.