ЗАСТОСУВАННЯ СУЧАСНИХ ДІАГНОСТИЧНИХ ТЕХНОЛОГІЙ ДЛЯ ВИЯВЛЕННЯ РІЗНИХ ФОРМ ХЛАМІДІОЗІВ - Нехороших, З.М.; Малікова, М.В.; Бощенко, Ю.А.; Греков, В.С. (Інфекційні хвороби, 2013)
Багатолітні динамічні дослідження дозволили встановити значну питому вагу антропонозних і зоонозних хламідіозів у крайовій інфекційній патології півдня України [5, 6]. На основі аналізу епідеміологічних та епізоотологічних особливостей зоонозних хламідіозів, етіологічної розшифровки спалахів орнітозу в Україні розроблено і втілено систему епіднагляду за орнітозом, що сприяло зниженню кількості групових захворювань у професійних колективах і запобіганню значним економічним збиткам. Розроблено комплекс заходів, спрямований на удосконалення системи профілактики антропонозних хламідіозів, що дало змогу знизити кількість ускладнень і зменшити тяжкість XI у хворих.