ЗНАЧЕННЯ МІКРОФЛОРИ ПІХВИ У НЕВИНОШУВАННІ ВАГІТНОСТІ - Шпікула, Н.Г.; Бойко, Т.М. (Інфекційні хвороби, 2013)
У роботі проведено ретроспективний аналіз 820 медичних карт стаціонарних хворих та історій пологів жінок із загрозою переривання вагітності, самовільними викиднями та передчасними пологами. Встановлено, що перший та другий ступені чистоти піхви в 3 рази частіше спостерігаються у вагітних, в яких вдалося пролонгувати вагітність, тоді як третій і четвертий ступені чистоти піхви мали місце в 1,8 разу частіше у жінок, в яких вагітність перервалася завчасно. Цілеспрямоване визначення характеру мікрофлори піхви та санація вогнищ інфекції у вагітних є одним з резервів, який дозволить знизити частоту невиношування.