ОСОБЛИВОСТІ КЛІНІЧНОЇ МАНІФЕСТАЦІЇ АСОЦІЙОВАНИХ ФОРМ САЛЬМОНЕЛЬОЗНОЇ ІНФЕКЦІЇ У ДІТЕЙ - Незгода, І.І.; Онофрійчук, О.С. (Інфекційні хвороби, 2013)
Проблема змішаних бактерійних інфекцій є однією з найскладніших у сучасній інфектології. Захворювання, спричинені мікробними та мікробно-вірусними асоціаціями, і закономірності їх розвитку все більше викликають зацікавленість з боку академічної науки та клініцистів [1-4]. Нині не викликає сумнівів значимість вивчення проблеми змішаних інфекцій у дітей, поширеність яких, за різними даними, складає від 7,3 до 70 % [2-5]. Під асоційованими інфекціями прийнято розуміти участь в інфекційному процесі двох і більше збудників, які здатні викликати захворювання. Серед гострих кишкових інфекцій у дітей досить гострою залишається проблема сальмонельозу. Сальмонельоз як моноінфекція вивчений ретельно [6-8], проте асоційовані форми в літературі представлені недостатньо і є лише поодинокі публікації. Саме ці обставини обумовлюють необхідність подальшого вивчення цієї проблеми [1-3, 9]. Мета дослідження – вивчити особливості клінічного перебігу сальмонельозної інфекції у дітей на тлі виділення з кишечника умовно-патогенних мікроорганізмів.