ПРОГНОСТИЧНЕ ЗНАЧЕННЯ ВИЗНАЧЕННЯ ОНКОЛОГІЧНИХ МАРКЕРІВ ПРИ ХРОНІЧНОМУ ГЕПАТИТІ С - Лобзін, Ю.В.; Жданов, К.В.; Пастушенков, В.Л.; Гусєв, Д.А.; Шкуро, А.В. (Інфекційні хвороби, 2013)
Досліджено рівень різних онкомаркерів у 89 хворих на хронічний гепатит С (ХГС). Встановлено, що посилення процесів фіброгенезу супроводжується збільшенням сироваткового вмісту α-фетопротеїну (АФП) і зменшенням синтезу альбуміну. При цьому найзначніше підвищення рівня АФП спостерігається на стадії тяжкого фіброзу з наступним зниженням при трансформації в цироз печінки. Зміна вмісту АФП при одночасному зниженні білково-синтетичної функції печінки (гіпоальбумінемія) свідчать про прогресування циротичних процесів з трансформацією в цироз печінки на фоні пригнічення регенерації або й утворення первинної гепатокарциноми. На фоні противірусної терапії відзначається зниження вмісту АФП навіть при відсутності вірусологічної відповіді, що може свідчити про зменшення активності як склеротичних, так і неопластичних процесів у печінці.