ОСОБЛИВОСТІ КЛІНІКИ ТА ЛІКУВАННЯ УРАЖЕНЬ НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ, СПРИЧИНЕНИХ ВІРУСАМИ ГЕРПЕСУ ЛЮДИНИ 6-го, 7-го ТА 8-го ТИПІВ - Руденко, А.О.; Муравська, Л.В.; Берестова, Т.Г.; Пархомець, Б.А.; Окружнов, М.В.; Сидорова, Ж.П.; Карловський, О.А. (Інфекційні хвороби, 2013)
Обстежено 49 хворих з ураженнями нервової системи, в етіології яких брали участь віруси герпесу людини 6-го (HHV-6), 7-го (HHV-7), 8-го (HHV-8) типу. Ураження нервової системи вказаними вірусами спостерігалось переважно в осіб молодого та зрілого віку. Зареєстровано гострий, підгострий і хронічний перебіг захворювання. Вказані віруси як етіологічні чинники виявлялись у поєднанні з іншими вірусами родини Herpesviridae. HHV-6 частіше був асоційований з розсіяним енцефаломієлітом та арахноенцефалітом, HHV-7 і HHV-8 частіше викликали арахноенцефаліт. Терапія уражень нервової системи, спричинених вірусами герпесу людини 6-го, 7-го, 8-го типу, повинна включати препарати ганцикловіру, імуноглобуліни, інтерферони.