ЕТІОЛОГІЧНА СТРУКТУРА ГЕРПЕСВІРУСНОГО НЕЙРОІНФЕКЦІЙНОГО ПРОЦЕСУ - Гошко, О.Л.; Матяш, В.І. (Інфекційні хвороби, 2013)
Проаналізовано етіологічну структуру герпесвірусних уражень нервової системи 124 пацієнтів. У хворих з хронічним рецидивним перебігом найчастіше було виявлено асоційовану герпесвірусну інфекцію (68,6 %), у структурі якої переважало поєднання HSV+CMV (24,2 %), HSV+CMV+EBV (21,0 %). Активна моновірусна інфекція домінувала у пацієнтів з гострим і підгострим початком захворювання (31,5 %), у структурі якої переважали HSV (13,7 %) і EBV (9,7 %), дещо рідше знаходили CMV (8,1 %). Для точнішого встановлення етіології нейроінфекційного процесу рекомендується тестування кількох біологічних середовищ в динаміці, з обов’язковим дослідженням СМР.