ОСОБЛИВОСТІ ЕПІДСИТУАЦІЇ З ПАРАЗИТАРНИХ ХВОРОБ У ТЕРНОПІЛЬСЬКІЙ ОБЛАСТІ - Авсюкевич, О.Є. (Інфекційні хвороби, 2013)
Паразитарні хвороби - глобальна проблема. Всі парази-този більшою або меншою мірою негативно впливають на стан здоров'я людини. Навіть у випадках субклінічного перебігу можуть бути виявлені значні патологічні зміни в органах. Усі паразитози супроводжуються розвитком імунодефіцитних станів. За даними ВООЗ, паразитарні хвороби, а саме кишкові гельмінтози та малярія, займають третє і четверте місця за масовістю захворілих у світі, тобто відповідно 1,4 млрд та 500 млн нових хворих щорічно. Природно-кліматичні особливості Тернопільської області сприятливі для реалізації епідемічного процесу при паразитарних захворюваннях. У структурі захворюваності паразитарні хвороби складають 54% від усієї інфекційної патології без грипу та ГРВІ при середньому показнику по Україні до 50 %.