КАРДІОСУМІСНА ПОРТАЛЬНА ГЕМОДИНАМІКА У ДІТЕЙ РАННЬОГО ВІКУ,ХВОРИХ НА КИШКОВІ ІНФЕКЦІЇ - Ольховська, О.М.; Столяров, К.Є. (Інфекційні хвороби, 2013)
Гострі кишкові інфекції займають одне з провідних місць в інфекційній патології дітей раннього віку [1, 2]. Досі розшифрована етіологія багатьох захворювань травного каналу, встановлено особливості їх клінічної картини та лабораторно-інструментальної діагностики. У той же час питання патогенезу і терапії хворих залишаються дискутабельними. Відомо, що у завершенні будь-якої хвороби не останню роль відіграє стан серцево-судинної системи пацієнта, її здатність до підтримування адекватного центрального та регіонарного кровообігу. Загально прийнято, що печінка має величезне значення у формуванні клінічної картини і наслідках гострих кишкових інфекцій (ГКІ), особливо у дітей раннього віку. А якщо врахувати, що печінковий кровоплин складає приблизно 25 % загального серцевого викиду [3], то можна з упевненістю говорити про значимість стану портальної гемодинаміки у ланцюгу патогенетичних механізмів ГКІ інфекційного походження. Разом з тим, досліджень у цьому напрямку ще недостатньо і стосуються вони переважно дітей старшого віку або дорослих при дифузній і хронічній патології печінки [4, 5]. Відомостей про стан центральної та периферичної гемодинаміки при інфекційній патології травного каналу у дітей в доступній нам літературі немає. Мета роботи - вивчити стан центральної гемодинаміки і кровообігу в судинах портальної системи у дітей раннього віку при гострих бактерійних кишкових інфекціях.