ОСОБЛИВОСТІ УРАЖЕНЬ ПЕЧІНКИ У ВІЛ-ІНФІКОВАНИХ ОСІБ - Грижак, І.Г.; Дикий, Б.М.; Пюрик, В.Ф.; Грижак, Л.Р. (Інфекційні хвороби, 2013)
Обстежено 33 ВІЛ-інфікованих пацієнти. Виявлено, що 87,9 % з них мають хронічний вірусний гепатит, переважно гепатит С (30,3 %) та В+С (45,4 %). Активність хронічного гепатиту зростає з поглибленням імунодефіциту, переходом ВІЛ-інфекції в III і IV стадію. Гепатит С характеризується вищою реплікативною та цитопатичною активністю, ніж гепатит В+С, має прогредієнтний перебіг і частіше супроводжується глибокою лімфопенією. Наявність активної герпесвірусної інфекції (цитомегаловірус-ної, герпесвірусної 1/2 типів і в поєднанні з Епштейна-Барр інфекцією) сприяє поглибленню імунодфіциту та розвитку патології жовчних ходів.