ДИНАМІКА ПОКАЗНИКІВ МІСЦЕВИХ ЗАХИСНИХ ФАКТОРІВ У ХВОРИХ НА ДИФТЕРІЮ - Малий, В.П.; Полукчи, О.К.; Волобуєва, О.В. (Інфекційні хвороби, 2013)
Вивчено стан місцевого імунітету у 141 хворого на дифтерію. Зміни з боку місцевого імунітету встановлено при всіх формах хвороби, але найбільшими вони були у хворих з тяжким перебігом. Автори вважають, що високі титри секреторного ІgА в ротоглотковому секреті є захисними і перешкоджають подальшому поширенню патологічного процесу.