ДЕЯКІ ЕШДЕМIOЛОГІЧНІ ТА ЕПІЗООТОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ ЛЕПТОСШРОЗУ В ЧЕРНІГІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ - Валовенко, А.Г.; Місенко, Л.І.; Хондога, А.І.; Валовенко, Е.А.; Павлішен, Ю.В. (Інфекційні хвороби, 2013)
Природно-кліматичні умови Чернігівщини, наявність лісів, великої кількості річок, озер, ставків, боліт сприяють збереженню і поширенню такої природно-осередкової інфекції, яклептоспіроз. Епізоотична ситуація з лептоспірозу в області протягом останніх років (1986-2003 рр.) залишається напруженою. За цей період зареєстрований 61 природний осередок в 14 районах і 3 містах: Чернігові, Ніжині, Прилуках. У 2003 р. виявлені нові осередки в 9 населених пунктах. В області сформувалися великі осередки лептоспірозу, активність яких збільшилась, що привело до активізації й антропургічних осередків. У природних осередках лептоспірозу циркулюють різні серовари лептоспір (1992-2003 рр.), але найбільш розповсюджені Icterohaemorrhagiae (43 %),Grippotyphosa (25,5 %), Сапіcola (11,7 %), Неbdomadis (9,8 %), Роmona (3,9 %), Tarassovі(2,2 %),Australis (3,0 %).