ТОНЗИЛІТ ЯК МАНІФЕСТНИЙ СИНДРОМ ДЕЯКИХ СИСТЕМНИХ ХВОРОБ - Панкратов, С.М.; Кулініч, М.А.; Котік, Г.В. (Інфекційні хвороби, 2013)
З початку епідемії дифтерії у 90-х роках минулого століття почалась обов'язкова превентивна госпіталізація хворих на гострі тонзиліти. Серед них, крім дифтерії та інфекційного мононуклеозу, нам траплявся ряд системних захворювань, при яких ангіна була маніфестним синдромом на основний діагноз. Ангіна (гострий тонзиліт) - це гостре запальне захворювання лімфатичного апарату глотки. За походженням хвороба поліетіологічна. Частіше гострий тонзиліт є самостійним захворюванням, але інколи може бути первинно виявленим синдромом таких хвороб, як туберкульоз, сифіліс та ін.