ЗНАЧЕННЯБЮПСІЇПЕЧІНКИУРОЗШЗНАВАННІ ХРОНІЧНОГОГЕПАТИТУУХВОРИХЗПЕРЕДБАЧУВАНОЮ ЖОВТЯНИЧНОЮФОРМОЮГОСТРОГОГЕПАТИТУВАБОС - Жданов, К.В.; Гусєв, Д.А.; Чирський, В.С.; Лобзін, Ю.В. (Інфекційні хвороби, 2013)
Для діагностики різноманітних клінічних форм мікст-гепатитів В+С, у тому числі й жовтяничних, нерідко доводиться виконувати пункційну біопсію печінки. При цьому висока частота виявлення фіброзу різного ступеня (за нашими даними, у 65,8 % випадків) стала приводом для проведення морфологічних досліджень тканини печінки хворих на моногепатити В і С, що перебігають із синдромом порушення пігментного обміну [1-4]. Протягом багатьох років відомі подібність гострого вірусного гепатиту (ГВГ) і загострення хронічного вірусного гепатиту (ХВГ) за основними клініко-лабораторними ознаками (включаючи виявлення таких маркерів, як НВsАg, анти-НВс ІgМ, НВеАg, ДНК НВV, анти-НСVсоr ІgМ, РНК НСV) [5, 6]. Деяким винятком є анти-НСV (загальні) та анти-НСVns, які частіше реєструються при хронічній НСV-інфекції, а також анти-НСVns4, що свідчать про хронізацію процесу [7, 8]. Більше того, приблизно тільки в третини хворих на хронічну НВV-інфекцію в анамнезі є посилання на перенесену раніше жовтяничну форму ГВГ [9].