ПІДХОДИ ДО КОРЕКЦІЇ ЗНЕВОДНЕННЯ ПРИ СЕКРЕТОРНИХ ДІАРЕЯХ У ДІТЕЙ - Мазур, Н.В. (Інфекційні хвороби, 2013)
У 64 дітей віком від 4 міс. до 3 років із секреторними діареями середнього ступеня тяжкості зіставлено ефективність різних методів оральної регідратації на основі динаміки клінічних і лабораторних показників. Встановлено, що при застосуванні регідратаційного розчину третього покоління ORS 200 відбувається достатня корекція клінічних і лабораторних ознак основних патологічних синдромів гострих кишкових інфекцій (ГКІ). У структурі інфекційної патології дітей ГКІ займають друге місце, поступаючись лише ГРВІ та грипу, а що стосується причин дитячої смертності від інфекційних чинників, то їх частка складає близько ЗО % [1, 2]. У клінічній картині ГКІ домінують ознаки інтоксикаційного, диспепсичного та дегідратаційного синдромів. Саме розвиток ексикозу зі значним порушенням водно-електролітного гомеостазу організму є найбільш небезпечним проявом ГКІ і в разі неадекватності корекції може призвести до летальних вислідів [1]. Тому регідратаційна терапія є першочерговою і найбільш важливою ланкою у лікуванні ГКІ. Своєчасний правильний вибір методів регідратаційної терапії є головною умовою успішного лікування [3].