ВІРУСНІ ГЕПАТИТИ ЯК ТРИГЕРНИЙ ФАКТОР У РОЗВИТКУ ЧЕРВОНОГО ПЛОСКОГО ЛИШАЮ - Святенко, Т.В. (Інфекційні хвороби, 2013)
Проведені дослідження свідчать про достатньо високу частоту виявлення маркерів вірусних гепатитів (ВГ) у хворих на червоний плоский лишай (ЧПЛ). Здатність НВV і НСV до позапечінкової реплікації, безсимптомність перебігу, висока захворюваність на ВГ дають підставу вивчати гепатотропні віруси як етіопатогенетичний фактор при шкірній патології, в тому числі при ЧПЛ. При виявленні гепатотропних вірусів доцільно разом з лікарями-інфекціоністами визначати тактику ведення і терапії хворих на ЧПЛ, асоційований з НВV- і НСV- інфекцією.