БЕЗПЕКА РЕКОМБІНАНТНОЇ ВАКЦИНИ І ЩЕПЛЕНЬ ПРОТИ ГЕПАТИТУ В У СВІТЛІ ІНФОРМАЦІЇ ПРОМОЖЛИВЕ УСКЛАДНЕННЯ ЇХ РОЗСІЯНИМ СКЛЕРОЗОМ - Маґдзік, В.; Зелінський, А. (Інфекційні хвороби, 2013)
<!--[if gte mso 9]> Normal 0 21 false false false UK X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 <![endif]--> У вересні 2004 р. в журналі «Neurology» була опублікована стаття про розвиток розсіяного склерозу (РС) після щеплення проти гепатиту В (ГВ). Такий висновок був зроблений на підставі інформації з бази даних сімейних лікарів Великобританії. Застереження, що стосувалися методології роботи, були висловлені деякими інституціями, що займаються проблемою ГВ і РС, у тому числі Світовим дорадчим комітетом безпеки вакцин при ВООЗ (Global Advisory Committee on Vaccine Safety - GACVS). <p class="MsoNormal" style="margin-top: 0in; margin-right: .95pt; margin-bottom: .0001pt; margin-left: .5pt; text-align: justify; text-indent: 16.3pt; line-height: 12.0pt; mso-line-height-rule: exactly; background: white;">У 1996 р. проблема можливого розвитку РС після щеплення вакциною проти ГВ була предметом декількох досліджень. Внаслідок цього було зроблено висновок про відсутність будь-якого ризику і причинного зв'язку між щепленням проти ГВ і захворюванням на РС. Відтак після розв'язання цієї проблеми було сформульоване наступне розпорядження: вакцинацію проти ГВ слід продовжувати; щеплень не припиняти; до графіка щеплень не вводити жодних модифікацій. <!--[if gte mso 9]> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <![endif]-->