МУЗЕЙ ІСТОРІЇ ІНФЕКЦІЙНОЇ СЛУЖБИ НА СУМЩИНІ - Сніцарь, А.О.; Чемич, М.Д.; Рябіченко, В.В.; Троцька, І.О. (Інфекційні хвороби, 2013)
Інфекційні хвороби завжди супроводжували історію людства, асоціюючись з найбільш драматичними її подіями. Епідемії чуми, холери, натуральної віспи загрожували життю на землі, залишаючи по собі гірку пам’ять. Зараз ситуація змінилась, людство начебто одержало перемогу в цій боротьбі, і дехто навіть висуває гасло ліквідації інфекційних хвороб. Але життя припинити не можна. На місце «переможених» інфекцій за останні 25 років прийшло біля 30 нових – не менш небезпечних і більш підступних. І ця еволюція невпинна. Встановлено, що мікроорганізми є етіологічними чинниками зовсім «неінфекційних» хвороб – онкологічних, серцево-судинних, дегенеративних захворювань нервової системи, виразкової хвороби тощо. Не вщухає інтерес до інфекційних хвороб, а внаслідок цього і до людей, які присвятили своє життя боротьбі з ними.