ГОСТРІ ПОЛІНЕЙРОПАТІЇ (СИНДРОМ ГІЙЄНА-БАРРЕ) - Ходак, Л.А.; Навєт, Т.І. (Інфекційні хвороби, 2013)
У зв’язку з рішенням ВООЗ «Світ без поліомієліту до 2000 року», особливо актуальною стає проблема гострих в’ялих паралічів, а серед них – полінейропатій (ПНП) [1-3]. ПНП - це множинне ураження різних за своїм призначенням периферичних нервів і корінців з вираженим больовим синдромом, вегетативними та руховими порушеннями в кінцівках і зонах іннервації черепних нервів. У літературі виділяють синдроми різних поєднаних уражень відділів периферичної та центральної нервової системи: полірадикулонейропатії, менінгорадикулонейропатії, енцефаломієлополірадикулонейропатії. Однак, при цих синдромах провідними є полінейропатії (синдром Гійєна-Барре) - СГБ [4-6]. СГБ є різновидом первинної ПНП, коли уражаються не тільки периферичні нерви, але й спинномозкові корінці, в лікворі визначається білково-клітинна дисоціація