ВОДА – ФАКТОР РИЗИКУ ІНФЕКЦІЙНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ - Марієвський, В.Ф. (Інфекційні хвороби, 2013)
Вода, поряд з величезним життєво необхідним для людини благом, за певних умов і, на жаль, досить часто може стати фактором ризику виникнення різноманітної патології, інколи несумісної з життям. Про негативний вплив хімічного забруднення написано багато і, за даними ВООЗ, хвороби, що виникають через це, становлять 70 % у загальній структурі патології людини. Моє завдання - наголосити на ризику виникнення інфекційної патології після вживання води або використання її з іншою метою. Цей аспект в усіх країнах, у тому числі і в Україні, створює значно більше соціальне напруження, аніж хвороби, що виникли внаслідок хімічного забруднення. Причиною зазначеного є те, що спалахи, епідемії з провідним водним фактором передачі завжди відрізняються гострим характером з ураженням великої кількості населення за короткий проміжок часу, з блискавичним розповсюдженням на значні території. Так, за даними Центральної СЕС, в Україні протягом останніх десяти років зареєстрований 61 спалах кишкових інфекцій, пов’язаних з водою, з кількістю постраждалих 8 083 особи [1]. За нозологічними формами спалахи розподілялись таким чином: вірусний гепатит - 27 спалахів (2 814 постраждалих); шигельоз – 16 (1 175); черевний тиф – 8 (182); ентеровірусні хвороби – 4 (457); ротавірусні – 3 (3 353); умовно-патогенна мікрофлора – 2 (70 осіб); єрсиніоз – 1 (32). Сюди слід додати холеру, на яку тільки в 1995 р. захворіло 924 людини, інфікування яких, головним чином, було пов’язано з водокористуванням.