ОПТИМІЗАЦІЯ ТЕРАПІЇ ХВОРИХ НА ГОСТРИЙ ШИГЕЛЬОЗ З УРАХУВАННЯМ СТАНУ МІКРОФЛОРИ ТОВСТОЇ КИШКИ ТА ВМІСТУ МІКРОЕЛЕМЕНТІВ У СИРОВАТЦІ КРОВІ - Козько, В.М.; Юрко, К.В.; Зовський, В.М.; Бондаренко, А.В. (Інфекційні хвороби, 2013)
Запропоновані схеми терапії хворих на гострий шигельоз. Виявлено дисбіотичні зміни товстої кишки та порушення вмісту деяких мікроелементів у сироватці крові таких пацієнтів. Встановлено, що лікування шигельозу середнього і тяжкого ступеня за допомогою ломадею, біфі-форму та ентеросгелю сприяє більш ранній регресії клінічних симптомів, супроводжується позитивним впливом на мікробіоценоз товстої кишки та на вміст мікроелементів у сироватці крові. Доведена клінічна ефективність, відновлювальний вплив на мікрофлору товстої кишки та склад мікроелементів у сироватці крові схеми терапії шигельозу легкого ступеня із застосуванням біфі-форму та ентеросгелю.