ЕФЕКТИВНІСТЬ ІМУНІЗАЦІЇ ПРОТИ КОРУ, КРАСНУХИ ТА ЕПІДЕМІЧНОГО ПАРОТИТУ ДІТЕЙ, НАРОДЖЕНИХ ВІД ВІЛ-ІНФІКОВАНИХ МАТЕРІВ - Коломійцева, Г.М. (Інфекційні хвороби, 2013)
Досліджено рівень антитіл до кору, краснухи та епідемічного паротиту дітей, які народилися від ВІЛ-інфікованих матерів, до та після вакцинації проти вказаних інфекцій. Показано, що у цих дітей введення вакцинного препарату «Пріорикс» супроводжується синтезом специфічних антитіл. Найбільш ефективна імунна відповідь виявлена до вірусу краснухи (тільки 3,8 % дітей не виробили антитіла). До вірусу кору та епідемічного паротиту серонегативними залишились 12,3 та 35,8 % дітей відповідно. Результати досліджень свідчать про доцільність вакцинації проти кору, краснухи, епідемічного паротиту дітей, народжених від ВІЛ-інфікованих матерів, за віком, тобто в 12 місяців, не чекаючи остаточного визначення ВІЛ-статусу дитини.