РИКЕТСІОНОСІЙСТВО ВОШ ПРИРОДНИХ ПОПУЛЯЦІЙ В УКРАЇНІ В СУЧАСНИХ УМОВАХ - Курганова, І.І.; Кіцара, М.С. (Інфекційні хвороби, 2013)
Результати вивчення рикетсіоносійства головних та одежних вош в Україні у 2002-2005 рр. не виявили інфікованості їх збудником висипного тифу (Rickettsia provazekii). Інфікування головних та одежних вош Bartonella quintana (збудником волинської гарячки) спостерігалось на всіх адміністративних територіях, де проводилось дослідження, серед різних соціальних і вікових груп населення. Вищий рівень інфікування Bartonella quintana мав місце при змішаному педикульозі, у випадках з високою щільністю інфестації та в холодний період року. Одержані дані свідчать про приховане формування епідемічного потенціалу при волинській гарячці.