ДИНАМІКА УСКЛАДНЕНЬ І СУПРОВІДНОЇ ПАТОЛОГІЇ У ХВОРИХ НА ТУБЕРКУЛЬОЗ ЛЕГЕНЬ - П’ятночка, І.Т.; Корнага, С.І. (Інфекційні хвороби, 2013)
Аналіз 5374 історій хворих на туберкульоз легень дозволив з’ясувати частоту і характер ускладнень та супровідної патології за останні 8 років. Частими ускладненнями були легенева недостатність і хронічне легеневе серце, а із супровідної патології – ішемічна хвороба серця, хронічні обструктивні захворювання легень, цукровий діабет, хронічний алкоголізм і гепатит. Крім цього, намітилась тривожна тенденція до зростання кількості хворих на наркоманію, сифіліс і ВІЛ/СНІД-асоційований туберкульоз, що створює реальну небезпеку для інших хворих.