ПРОБЛЕМА ПЕДИКУЛЬОЗУ НА ПОЧАТКУ ТРЕТЬОГО ТИСЯЧОЛІТТЯ - Курганова, І.І. (Інфекційні хвороби, 2013)
Педикульоз залишається актуальною медичною, гігієнічною та соціальною проблемою для багатьох країн світу. Медичне значення інфестації головними та одежними вошами пов’язано, передусім, з їх значенням як переносників збудників ряду інфекційних захворювань. Проведені різноманітні протипедикульозні заходи не виявили нових пріоритетів у системі контролю за педикульозом. Залишається актуальним повне виявлення завошивлених осіб, проведення профілактичних і лікувальних заходів. Серйозною проблемою при застосуванні антипедикульозних засобів, виготовлених на основі хімічних речових, є розвиток природних резистентних популяцій вошей до цих речовин.