ЛЮДИНА І МІКРООРГАНІЗМИ – ЗА КИМ МАЙБУТНЄ? - Богадєльніков, І.В. (Інфекційні хвороби, 2013)
Людина тільки на 1-3 % володіє інформацією про мікробний світ, що її оточує, а людський геном складає всього 1 % від сукупного геному «людина+мікроорганізми». Тож наше життя значною мірою визначається ферментними системами, гени яких локалізовані не в людських хромосомах, а в геномах мікробів. Проте це не заважає людині поводитися з оточуючими її мікробами непродумано й зухвало. І як результат – людство має величезну захворюваність інфекційними недугами, які призводять до летального висліду, активації колись «спокійних» інфекцій, до стійкої появи нових збудників особливо небезпечних інфекцій, виникнення яких не можна ні передбачити, ні своєчасно діагностувати, ані ефективно лікувати.