ЕПІДЕМІОЛОГІЯ ТА ОСОБЛИВОСТІ ЗАГАЛЬНОГО РЕАКТИВНОГО ПОТЕНЦІАЛУ ДІТЕЙ З ЧАСТО РЕЦИДИВУЮЧИМИ ЗАХВОРЮВАННЯМИ  ГРУПИ РИЗИКУ НА ТУБЕРКУЛЬОЗНУ ІНФЕКЦІЮ - Бобровицька, А.І.; Голубова, Т.Ф.; Юрінок, Н.В. (Інфекційні хвороби, 2013)
Вивчено особливості загального реактивного потенціалу у 112 дітей групи ризику стосовно туберкульозу віком від 1 до 17 років. Встановлено, що клітинно-фагоцитарний потенціал організму дітей, контактних щодо туберкульозу, перевищував в 1,7, з віражем туберкулінової проби – в 1,9, тубінфікованих – в 2,0 рази порівняно зі здоровими дітьми, що свідчить про відсутність генералізації запального процесу в організмі. Алергічна настроєність організму була значнішою у дітей з віражем туберкулінової проби і у тубінфікованих порівняно з дітьми, контактними щодо туберкульозу.