КЛІНІЧНІ ТА ЕПІДЕМІОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ НЕЙРОБРУЦЕЛЬОЗУ ЗА ДАНИМИ САМАРКАНДСЬКОЇ МУНІЦИПАЛЬНОЇ ІНФЕКЦІЙНОЇ ЛІКАРНІ - Yarmuhamedova, N. A.; Djuraeva, K. S.; Samibaeva, U. X.; Bahrieva, Z. D.; Shodieva, D. A. (Інфекційні хвороби, 2020)
Бруцельоз є особливо небезпечною і соціально значущою інфекцією, яка завдає значного економічного збитку і призводить до високого рівня нездатності пацієнтів. Бруцельоз – загальна проблема для медицини і ветеринарії. Згідно з інформацією міжвідомчої експертної комісії з бруцельозу ВООЗ (1986), ця хвороба реєструється серед тварин у 155 країнах. Здебільшого бруцельоз розповсюджений у Середземномор’ї, Малій Азії, Південній і Південно-Східній Азії, Африці, Центральній і Південній Америці. Рівень захворюваності в десятки разів вищий у країнах Центральної Азії і становить зокрема 116 випадків на 1 млн населення в Казахстані, 362 – у Киргизстані. 18 – в Узбекистані, 4,1 – у Російській Федерації, 21 – у Греції, 0,3 – у Німеччині та Великобританії.