ВИКОРИСТАННЯ БУПРЕНОРФІНУ У НАРКОЗАЛЕЖНИХ ХВОРИХ НА ВІРУСНІ ГЕПАТИТИ - Біла-Попович, Г.С.; Суременко, М.С.; Рокутов, С.В.; Дубовик, В.С. (Інфекційні хвороби, 2013)
Представлені дані про використання бупренорфіну як препарату замісної терапії у наркозалежних пацієнтів з хронічним вірусним гепатитом. Відмічено його пригнічувальний вплив на процеси запалення в печінці, що підтверджувалось нижчими показниками альфа-фактору некрозу пухлин (ФНП-α), гамма-інтерферону (ІФН-γ), інтерлейкіну-6 (ІЛ-6), рецепторного антагоністу інтерлейкіну-1 (РА ІЛ-1) у групі пацієнтів, які отримували бупренорфін, порівняно з наркозалежними особами з абстинентним синдромом. Важливими моментами використання бупренорфіну є також запобігання абстинентному синдрому та суперінфікуванню іншими вірусами, припинення токсичного впливу та профілактика передозування сурогатів опію.