ЛЕГЕНЕВО-СЕРЦЕВА СИСТЕМА ПІСЛЯ УСПІШНОГО ЗАВЕРШЕННЯ ХІМІОТЕРАПІЇ ХВОРИХ НА ТУБЕРКУЛЬОЗ ЛЕГЕНЬ - Корнага, С.І. (Інфекційні хвороби, 2013)
Досліджено функцію зовнішнього дихання і серцево-судинної системи у 105 хворих на вперше діагностований інфільтративний туберкульоз легень до, в процесі та через 2 роки після успішно завершеної хіміотерапії. Показані позитивні та негативні сторони хіміотерапії, зокрема у віддалені строки. У зв’язку з цим, вже на ранніх етапах лікування потрібно застосовувати адекватні додаткові методи корекції з метою ліквідації інтоксикаційно-запального процесу і негативного впливу туберкулостатиків на легенево-серцевий апарат і профілактику розвитку хронічного легеневого серця.