ВЗАЄМОЗУМОВЛЕНІСТЬ МОЛЕКУЛЯРНО-ГЕНЕТИЧНИХ ХАРАКТЕРИСТИК І РОЗПОВСЮДЖЕННЯ ВИСОКОПАТОГЕННОГО ПТАШИНОГО ГРИПУ - Хайтович, О.Б.; Шварсалон, М.К.; Кір’якова, Л.С.; Ільїчов, Ю.О.; Чирній, В.І.; Абібулаєв, Д.Е.; Хайтович, О.Г.; Шипулін, Г.О.; Яцишина, С.Б. (Інфекційні хвороби, 2013)
Виникнення епізоотії та циркуляція в Україні високопатогенного пташиного грипу (ВППГ) H5N1 є закономірним процесом, що визначається поширенням інфекції по трансконтинентальним міграційним маршрутам з дикими перелітними птахами. Це підтверджується даними філогенетичних досліджень геному вірусів, ізольованих у різних частинах Східної півкулі. Штами ВППГ H5N1, які були виділені на території України гомологічні ізолятам, що були отримані під час епізоотій біля оз. Цинхай (Китай) і в Росії, всі штами належать до клайду 2 за гемаглютиніном, що визначає їхні патогенні властивості й широкий ареал циркуляції.