КЛІНІКО-ЕПІДЕМІОЛОГІЧНА ОЦІНКА ЗАВІЗНИХ ВИПАДКІВ МАЛЯРІЇ В КРИМУ - Аршинов, П.С.; Лось-Яценко, Н.Г.; Карімов, І.З.; Бацюра, Г.В.; Одинець, О.А.; Дегтярьова, А.О. (Інфекційні хвороби, 2013)
Представлене клініко-епідеміологічне вивчення завізної малярії в Криму протягом минулих 10 років. Малярія була діагностована у 15 пацієнтів, які перебували в інфекційному відділенні лікарні № 7 м. Сімферополь. Найчастіше завозилася тропічна малярія. Клінічна картина триденної малярії залишалася типовою. Відзначено дефекти лікування і хіміопрофілактики в ендемічному осередку. Використання тільки гематошизотропних засобів є причиною рецидивів триденної та овале-малярії. Терапія та хіміопрофілактика стійкої до хлорохіну малярії не ефективні. Малярію потрібно підозрювати в усіх мандрівників, які повертаються з ендемічного регіону.