ГІПЕРЧУТЛИВІСТЬ ДО УМОВНО-ПАТОГЕННИХ ГРИБІВ  МАРКЕР СТАНУ КЛІТИННОЇ ЛАНКИ ІМУНІТЕТУ У ХВОРИХ НА ТУБЕРКУЛЬОЗ - Богомолов, А.Є.; Зайков, С.В. (Інфекційні хвороби, 2013)
Досліжено результати внутрішньошкірного введення алергенів умовно-патогенних грибів Alternaria, Aspergillus мікст, Cladosporium, Chrisonilіa, Monililia, Penicillum, Botrytis cinerea у 50 хворих на туберкульоз різних типів і форм процесу та в групі з 17 здорових добровольців. Найбільш інформативну різницю між досліджуваними підгрупами та контролем виявлено щодо алергенів грибів Аlternariа sp., Penicillum sp., Chrysonilia sitophila, Monililia sitophila, між підгрупами хворих - алергенів грибів Аlternariа sp., Botrytis cinerea, Cladosporium, Monililia sitophila. Доведено, що метод визначення гіперчутливості до умовно-патогенних грибів може застосовуватись у медичних закладах для визначення стану клітинної ланки імунітету як дешевий та простий у виконанні.