СПОСОБИ КОРЕКЦІЇ РЕГІОНАРНОЇ ГІПОКСІЇ ПРИ ПАТОЛОГІЇ ШЛУНКА І ПЕЧІНКИ - Гнатів, В.В.; Андрейчин, М.А.; Ляхович, Р.М.; Сорока, Ю.В. (Інфекційні хвороби, 2013)
На основі огляду літератури і власних досліджень наведено докази пріоритетної ролі гіпоксії в розвитку енергетичного дефіциту та структурних змін при патології органів травного каналу і печінки. За результатами експериментальних і клінічних досліджень, отриманими при лікуванні хворих на стресові та пептичні виразки шлунка і дванадцятипалої кишки способом ентеральної оксигенації, наведено клініко-патогенетичне обґрунтування доцільності застосування при вірусному гепатиті методики безперервного тривалого введення молекулярного кисню у шлунок з об’ємною швидкістю 0,15 мл·кг-1·хв-1. На моделі стресового ураження органів білих щурів отримано позитивний результат від такого лікування, що зумовлено безпосередньою оксигенацією венозної крові портальної системи та ліквідацією кисневої заборгованості паренхіми печінки. Запропоновано застосовувати таку методику в комплексі інтенсивної терапії хворих при патології шлунка і печінки.